
A NutriTest négy antitestet vizsgáló tesztje személyre szabott diagnózist és étrendi útmutatót ad
Puffadás, kiütések, visszatérő fáradtság, vagy akár állandó megfázás – sokak számára ismerős panaszok, amelyekre a hagyományos orvosi vizsgálatok nem adnak egyértelmű választ. Mostantól azonban egy új, négy antitest-típusra (IgE, IgG, IgG4, IgA) épülő vérvizsgálat segíthet feltérképezni a valódi okokat. A NutriTest által bevezetett eljárás az Egyesült Államokban már évtizedek óta bizonyít, most pedig Magyarországon is elérhetővé vált.
„A legtöbb ételintolerancia-teszt csupán az IgG típusú ellenanyagokat méri. Ez sokszor téves eredményeket ad, és nem vezet célzott étrendi változtatásokhoz. A mi vizsgálatunk viszont komplex módon, négy különböző antitest reakcióját méri, így sokkal pontosabb képet ad arról, mi áll a tünetek mögött” – mondja Bózsik András Pál, a NutriTest szakértője.
A különböző antitestek más és más jellegű immunválaszokra utalnak:
- IgE: azonnali allergiás reakció (pl. duzzanat, fulladás, viszketés)
- IgA: a nyálkahártyákon zajló gyulladások jele (pl. arcüreggyulladás, hasmenés)
- IgG: a vérbe jutott nemkívánatos fehérjékre adott válasz (pl. puffadás, bőrproblémák)
- IgG4: az immunválasz szabályozásában játszik szerepet, de külön értelmezést igényel
Egy hagyományos ételintolerancia-teszt gyakran hosszú listát mutat ki pozitív eredményekből, amelyek jelentős része nem okoz valódi panaszt. Az ilyen esetekben sokszor indokolatlanul javasolnak teljes étrendváltást – tej, tojás, glutén, húsfélék elhagyását – ami hosszú távon akár tápanyaghiányhoz is vezethet.
„Többször találkoztam olyan esettel, amikor valakinek azt tanácsolták, hogy hagyja el a teljes tojást, tejterméket, glutént, miközben a NutriTest vizsgálata kimutatta: csak a tojásfehérjére volt valódi reakció, és mellette például a banán, brokkoli és kávé volt a valódi kiváltó ok. A cél nem az, hogy mindent megvonjunk, hanem hogy csak azt az egy-két tápanyagot zárjuk ki, ami valóban problémát okoz” – mondja Bózsik András Pál.
A NutriTest eredményei minden esetben személyre szabott étrendi javaslatot is tartalmaznak, ami nem csupán a „mit ne egyél” típusú listákra korlátozódik, hanem javaslatokat is ad a helyettesítésre és a diéta fokozatos visszaépítésére.
Az új teszt különösen hasznos lehet olyan esetekben, amikor:
- nem egyértelmű, hogy valódi allergiáról, vagy csak érzékenységről van szó
- a tünetek csak késleltetve, akár napokkal az étkezés után jelentkeznek
- a panaszok krónikusak, de a szokásos vér- és allergiatesztek negatívak
A teszt különlegessége, hogy az immunválasz helye is meghatározható: ha például az IgA magas, az arra utal, hogy a nyálkahártyákon – például a bélben vagy orrüregben – zajlik gyulladásos folyamat. Ez segíthet az orvosnak vagy dietetikusnak abban, hogy ne csak a diétát, hanem a kezelési stratégiát is személyre szabja.
„Azt szoktam mondani: mérés nélkül csak találgatunk. Egy ilyen komplex vizsgálat viszont irányt mutat. Nemcsak a kiváltó okot mutatjuk meg, hanem egyértelműen meg is mondjuk, hogyan tud a páciens változtatni. Ez az igazi hozzáadott érték” – fogalmazott Bózsik András Pál.
A NutriTest laborvizsgálatát az Egyesült Államokban működő, nemzetközileg elismert U.S. Biotek labor végzi, speciális mintavételi csomaggal, amely most már Magyarországon is házhoz rendelhető.
